Thema

De logistieke vervoersstromen op stedelijk niveau nemen de laatste jaren razendsnel toe. Om de stad leefbaar te houden (kwaliteit van de ruimte, luchtkwaliteit e.d.) en om de Parijse klimaatdoelstellingen te halen, zijn er grote veranderingen nodig in de logistieke sector. Om de Parijs-doelen te halen, moet de logistieke sector in Nederland gemiddeld 6x efficiënter worden. Hierbij is het dus niet alleen van belang om het aantal logistieke stromen te verminderen door het verhogen van de efficiëntie, maar ook de CO2 uitstoot en luchtvervuiling terug te dringen, door nieuwe energieconcepten. Een aantal trends op dit gebied zijn bijvoorbeeld last-mile electrification, (i.c.m.) het creeëren van hubs aan de rand van de stad, een hoger slagingspercentage van bezorgingen, motorway platooning, elektrische of hybride trucks en waterstofvoertuigen.

In Lage Weide wordt een innovatiesessie georganiseerd om te kijken hoe we de unieke ligging van het bedrijventerrein bij een haven en aan het spoor beter kunnen benutten. Hoe kunnen we een samenwerking in de keten op zetten, om de stadslogistiek circulair in te richten en zo de druk op het wegennet in de stad Utrecht te verzachten? Dit wordt met name interessant als we dit koppelen aan de stedelijke ontwikkeling van de stad Utrecht; denk aan de hoeveelheid bouwmaterialen die de stad in moeten. Hoe wordt Lage Weide een circulaire logistieke hotspot?

Wij werken aan de Sustainable Development Goals

Voorlopig Programma

29 oktober 2019

09:00 – Ontvangst
09:30 – Start en introductie
10:00 – Introductie circulaire economie
11:00 – Systeem en relaties mappen
12:00 – Inspirerende pitches
12:30 – Lunch
13:00 – Brainstorm kansen
14:00 – Clusteren ideeën en concepten kiezen
15:00 – Pitching poster maken
15:30 – Pitches conceptvoorstellen
16:30 – Borrel

Opdracht & Status

  • Opdracht

    De opdrachtgevers zijn de Provincie Utrecht en Werkstichting Lage Weide, met co-financiering door de Provincie Zuid-Holland. Het sluit aan bij de programma's Waterlogistiek en Stadslogistiek.

  • Status

    De sessie zal 29 oktober plaatsvinden. De locatie van de sessie is CityHub, gelegen op het bedrijventerrein. De verschillende partners worden op dit moment benaderd en uitgenodigd.

  • Financiering

    De financiering is gelijk verdeeld over de opdrachtgever en co-financiers: Provincie Utrecht, Werkstichting Lage Weide, Provincie Zuid-Holland. Daarnaast wordt een 'commitment-fee' verwacht van de partners die aansluiten.

Publicaties

Team

Eva van Genuchten

Teamleider

Eva is Strategisch Ontwerper bij Suit-case en verantwoordelijk voor de inhoudelijke vormgeving van de innovatie dag.

Contactgegevens
eva.vangenuchten@suit-case.nl
+31 6 22 68 96 13

Peter de Bruijn

Netwerker

Peter is Managing Director bij Blue Turtle Associates en zet zijn netwerk in om de beste partners te vinden voor het project.

Contactgegevens
peter.debruijn@blue-turtles.com
+31 6 55 72 28 80

Marc Bolier

Netwerker

Marc is mede-oprichter van Suit-case en zet zijn netwerk in om de beste partners te vinden voor het project.

Contactgegevens
marc@suit-case.nl
+31 6 36 53 86 05

Opdrachtgevers & Partners

Koffie drinken?

Heb je interesse in het project Lage Weide? Neem dan contact op met Eva via eva.vangenuchten@suit-case.nl